Jämför billån
Behöver du lån för att köpa bil eller till att reparera bilen? Vi har gått igenom hur det fungerar att ta ett billån utan säkerhet jämfört med ett traditionellt billån. Med ett billån utan säkerhet kan du låna hela köpesumman till bilen, du behöver således inte lägga någon kontantinsats. Kontantinsats-kravet på traditionella billån ligger normalt på 20% av köpesumman.
Våra toppval för billån
Så här gör du för att låna till bilen
Behöver du ett billån till din drömbil? Då kan det vara ett bra alternativ med ett billån utan säkerhet. Med ett billån utan säkerhet kan du använda till att köpa både en ny eller en begagnad bil.
Billån utan säkerhet
Ett billån utan säkerhet är detsamma som ett vanligt lån utan säkerhet eller ett privatlån. Det är ett lån där man inte behöver pantsätta något för att få lånet och där man kan göra vad man vill för pengarna. Lånet kallas för billån utan säkerhet eftersom lånet är tilltänkt att vara till ett bilköp. Både billån utan säkerhet och de traditionella billånen går idag ofta bara under namnet ”billån”.
Med ett billån utan säkerhet behöver man inte lägga kontantinsatsen
Det finns flera fördelar med ett billån utan säkerhet. Den största fördelen är kanske att man inte behöver lägga kontantinsatsen. Du kan alltså köpa bilen utan att måste lägga massa kontanter. För många människor underlättar detta bilköpet och de får råd att köpa den bilen de önskar sig. Dessutom kommer då bilen i sig självt inte att vara belånad.
Skillnaden i form av ingen säkerhet ger högre flexibilitet men har också ett pris. Eftersom långivaren inte mottar säkerhet går risken till långivaren upp. Ett billån utan säkerhet har normalt sätt en högre ränta jämfört med ett traditionellt billån. Detta är på grund av att banken tar högre ränta för att kompensera den högre risken på lån utan säkerhet. Den nominella räntan för billån utan säkerhet ligger normalt ett ställe mellan 3- 12% men kan ligga mellan 3 – 30%.
Med ett traditionellt billån måste du lägga 20% i kontantinsats
När man tar ett traditionellt billån med säkerhet tar banken bilen som pant i lånet för att minska risken på lånet. Om du inte klarar av att betala lånet kan banken då ta bilen. För att ytterligare sänka risken vill banken att du lägger minst 20% i kontantinsats på bilen för att få lånet. På så sätt kan bilens värde gå ned 20% utan att det på något sätt kan drabba banken ekonomiskt.
Med ett traditionellt billån fungerar då bilen som säkerhet för lånet genom ett äganderättsförbehåll. Det betyder att lånet måste gå till bilköpet för just den specifika bilen som står som säkerhet till lånet. Ett billån med bilen som säkerhet innebär också att du måste lösa lånet om du senare säljer bilen.
Fördelar med billån utan säkerhet
- Du kan låna till hela köpesumman på bilen
- Du behöver inte lägga 20% i kontantinsats
- Lånet kan användas till att köpa vilken bil du vill
- Bilen i sig själv är inte belånad efter köpet
Detta bör du tänka på när du köper bil
Gör upp en budget
Innan du tar et billån bör du göra upp en budget så att du vet hur stora kostnader och hur stort lån du har råd att ta för att köpa den bilen du vill ha.
Betala ned på billånet i takt med eller snabbare än värdefallet på bilen
Detta är viktigt att tänka på när du köper bil, båt eller andra konsumentvaror som går ned i värde. Värdet på bil och båt går ned konstant av olika grunder. Bilen förfaller, går sönder och blir gammal, både tekniskt och fysiskt. Om du en dag vill sälja bilen men försäljningsvärdet är lägre än ditt billån kommer du att ha skulder kvar om du säljer bilen. Den situationen är inte så bra att hamna i.
Försäkra dig om att säljaren äger bilen
Om du skall köpa bil privat, be om att få se säljarens ID, kvitton, försäkringshandlingar, servicehistorik och alla andra viktiga papper som kan tänkas vara intressanta.
Se alltid efter om bilen är belånad
En bil får generellt inte säljas förrän den har betalats av, men det kan finnas undantag.
Som köpare ska du tänka på att kontakta låneinstitutet eller banken och se vad de har för villkor och berätta att du ska köpa bilen. Annars riskerar du att få betala en fordran som du inte visste fanns vid ett senare tillfälle.
Skriv alltid ett köpekontrakt
Att skriva köpekontrakt är det vanligaste köparna gör för att säkerställa ett tryggt köp. Utan ett köpekontrakt kan man i efterhand inte styrka vad man var överens om vid köpet.
Vi rekommenderar att kontraktet fylls ut av bägge parterna tillsammans. Lasta ned kontrakten på din PC och skriv ut kontrakten i så många kopior du önskar och kontrakten skall signeras av bägge parter.
Läs alltid igenom hela kontraktet innan du undertecknar det. Identifiera alltid ägaren/säljaren (be om ID-bevis eller liknande).
När du köper en bil av en bilförhandlare bör du se över villkoren i köpekontraktet så de är rimliga och återspeglar vad ni kommit överens om. Granskningen är extra viktig när du köper bilen privat.
Identifiera säljaren
Det kan vara lätt att glömma att identifiera säljaren. Om dolda fel skulle upptäckas, om det blir en tvist eller om andra problem skulle uppstå är det viktigt att ha ett köpekontrakt. Dessutom måste du försäkra dig om att det är personen du förhandlar med som faktiskt äger bilen.
Gör upp affären på säljarens bankkontor
Att göra upp transaktionen på banken är ett bra sätt att slutföra köpet. Då kan du försäkra dig att eventuella lån på bilen löses på platsen, du kan vara säker på att säljaren är den han är och transaktionen blir också registrerad i banken. På så sätt finns allt dokumenterat.
Vi rekommenderar också att man aldrig betalar handpenning.
Andra viktiga saker du bör kolla upp
Be om om att få se ägarbevis, försäkringshandlingar, servicehistorik eller andra viktiga dokument. Om bilen är en dyrare bil kan det vara smarta att låna en auktoriserad besiktningsman se på båten se på bilen.
Jämför billån för att få så bra villkor som möjligt
Innan du tar ett billån bör du försöka att få så låg ränta och så bra lånevillkor som möjligt. Ansök hos flera banker och långivare så kan du se var du får det bästa erbjudandet. Det kan vara mycket att spara på att få ner räntan.